Ik ben journalist, filmmaker, ondernemer en storyteller.

Soms in die volgorde, maar soms ook omgekeerd. En vaak ook: jongensmoeder, echtgenote,  jongste zus, eigenwijze dochter, trouwe vriendin, perfectionistische pleaser, stand-up-paddle boarder, beginnende-tennisser, wereldreiziger, berg-liefhebber, mooi-weer-skiër en ga zo maar door. Elk mens heeft verschillende rollen in het leven en verschillende talenten. Je bent nooit maar 1 ding. Ik zie dat elke dag in mijn werk en ik vind dat fascinerend. 

Als je goed kijkt en luistert, kom je erachter dat iedereen een uniek verhaal heeft. 

Juist die verhalen ontdekken, vertellen en in beeld brengen, dat is mijn grootste passie.

Ik ben Sjoukje.

Van de Volkskrant tot
live-tv bij RTL

Tijdens mijn opleiding Communicatie- Informatie Wetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen kwam ik erachter dat ik alle theorie over communicatie wel interessant vond, maar dat ik eigenlijk vooral ook zelf dingen wilde gaan maken. Na het afronden van mijn opleiding koos ik daarom  voor een extra Master Journalistiek.  Deze heb ik Cum Laude afgerond met een afstudeerdocumentaire, want filmen en monteren vond ik toen al veel leuker dan alleen een scriptie schrijven.

journalist en filmmaker

Na mijn opleiding kon ik aan de slag voor de video-afdeling van de Volkskrant, toen was het nog uniek dat een krant ook video's voor de website ging maken. Vooral het filmen van de video's voor het katern Reizen was één groot avontuur. Van de Olympische Spelen in Beijing tot duiken voor de kust van Noord Ierland. Daar heb ik zoveel kansen gekregen om mooie verhalen te maken.

Daarna ging ik aan de slag bij RTL. Als redacteur, coördinator en verslaggever was ik veel op pad om nieuwsverhalen te ontdekken en te maken. De creativiteit en het werken met strakke deadlines was geweldig. Ik heb daar zoveel geleerd over het vertellen van verhalen, het bedenken van formats, het inspreken van voice-overs, interviewen, en ga zo maar door. Allemaal vaardigheden die ik nog dagelijks in mijn werk toepas.

Maar ik wilde niet alleen voor de camera werken maar ook zelf die camera vast houden. Ik reisde naar de VS om daar aan de Maine Media School een opleiding documentaire maken te volgen. Achter de camera komen voor mij de inhoud, het beeld, de creativiteit en storytelling samen.

'Wat zou je er van vinden als we naar Zwitserland verhuizen?'

Een fantastische kans natuurlijk, maar ook heel erg spannend. Al het bekende achterlaten voor een nieuw avontuur. Ik speelde al langer met de gedachte om als freelancer voor mezelf te gaan werken. Verhuizen naar het buitenland was precies dat duwtje in de rug dat ik nodig had. 
Nog voor we alles hadden ingepakt, kwamen de eerste aanvragen en opdrachten al binnen. Tot mijn grote verbazing niet vanuit de journalistiek, maar vanuit ondernemers en het bedrijfsleven. Mijn achtergrond in de journalistiek bleek juist daar enorm goed van pas te komen. 
Als een 'digital nomad' ging ik aan de slag. Werken vanuit verschillende landen in het Nederlands, Engels en Duits was in het begin wel even schakelen. Met mijn rugzak vol apparatuur ben ik een reizende studio. De verschillende werelden, de interessante mensen, hun unieke verhalen, het reizen, de vrijheid, de creativiteit en de inspirerende samenwerkingen met andere creatieve professionals. Ik zou het inmiddels niet anders meer willen. De combinatie van journalistiek en ondernemen is afwisselend en super interessant. 

ondernemer en storyteller

- ibn battuta -

“Traveling,
it makes you speechless, then turns you into a storyteller.”

storyteller